pondělí 9. prosince 2013

Když potká sob soba...

     U nás doma milujeme sobi, norské vzory, kombinaci červené a bílé a letos před Vánoci na tohle všechno trpíme obzvláštní slabostí. Teda měla bych správně napsat, JÁ trpím. Zbytku je to tak něják fuk :)


Polštářek je z Tesca, kalíšek na čajovou svíčku z Globusu a komoda je Repper;)

     Tahleta komoda s pracovním názvem JELENEZELENE vznikala děsivě dlouho. Původně měla totiž vypadat úúplně jinak. Měla být pouze oranžovo-bílá, inspirována jedním starým zapomenutým kuchyňským sekretářem z jedné malé garáže.
Chtěli jsme vyrobit něco, na čem bychom se naučili patinu.  A protože se pořád nedařilo podle představ, neustále se přidávali vrstvy, až vznikla tahle,možná až lehce šílená komoda v industriálním stylu. Ta vrchní barva se nazývá "vagónově zelená" a naprosto odpovídá svému názvu.
 Je lesklá a ihned člověku vybaví staré železniční vagóny s klasickými kupéčky.

     Na patinu má mnoho lidí mnoho názorů, ale pravdou je, že poslední dobou je hodně v kurzu.
Lidé se prostě najednou chtějí navracet do starých časů našich babiček, kdy svět nebyl ještě tolik uspěchaný a chtějí věci, které alespoň vypadají tak, že už jsou s námi nějáký čas, že už si stihli odžít svůj příběh.


     Taková vyrobená patina tohle všechno imituje a přináší s předstihem něco, čeho má být teprve dosaženo přirozenou cestou.
Skutečná patina se s tou "vyrobenou" nemůže nikdy rovnat, to je prostě jasná věc. Nemá v sobě svůj příběh, není omšelá denodenním používáním nás a našich předků, neukládá v sobě dotyky naší babičky která denodenně otvírala šuplík aby do něj urovnávala bílé košilky a krajkové spodničky.

Jelen nebo sob, je to celkem fuk. Washi páska s jeleny je k dostání třeba tady.  Stužka je už nevím odkud a zbytek je les (a obchod, pomeranče u nás - zatím- nerostou.) Ubohá vánoční hvězda v pozadí je dílem přemotivovaného amaterského zahradníka. Už jsem Vám říkala jak jsem na tyhle věci "šikovná"?

     Tvořením patiny tak urychlujeme určitý přirozený proces, který může přijít až s časem, ale který může být vytvořený jen na opravdovém nábytku.
A právě takový nábytek chceme vyrábět, protože nám je jasné že se nedá koupit ve velkoobchodě nebo složit ze slepených dřevěných třísek (čti lamino).


      Takže ať už patinu rovnou vyrobíme my nebo to necháme na působení času, chceme aby v každém případě měla šanci vzniknout. Náš nábytek je o něco dražší, než ten velkoobchodní, ale věříme že má svoji hodnotu, která vynikne s časem.

      U nás doma to vypadá každou chvíli jinak. Ale ani zdaleka nemáme všechno zařízené. Vlastně jsme spíš úplně na začátku. Po částech měníme náš obytný prostor v něco čemu chceme říkat domov, neustále stěhujem, vymyšlíme a přesouváme nebo uvolňujeme místo nově vyrobenému nábytku, který potřebujeme někde vyfotit.  Spoustu věcí leží tam kde by nemělo, protože na ně ještě není místo a spoustu věcí nevypadá tak, jak bychom chtěli. A i když nás to někdy štve (hádejte koho nejvíc), právě tohle je na tom to suprové. Pořád máme na čem pracovat, co zlepšovat a pak nám každá taková úprava dělá hroznou radost.

     A tak vznikla tahle naše patinová prvotina. Není úplně dokonalá a podle našich vysněných představ, ale je PRVNÍ. Ona ta patina totiž není zas taková prdel jak se zdá.
Možná přidáme v budoucnu fotoreport z její výroby (možná) , měla totiž tolik stádií, že se bojím ,že jsme všechny ani nestihli nafotit :)

Další pragmatičtější informace o komodě jako jsou rozměry a cena jsou tady.

Líbí se Vám naše první patinovka?

Hezký nedělní večer protkaný těšením na Vánoce, ať už bez sobů nebo se sobi Vám přejem z lesa...

Komoda+ještě živá vánoční hvězda

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuju za každý Váš komentář ♥